سیستم گوارش از دهان و جویدن شروع میشود. با کمترین دقت در این دستگاه پیچیده متوجه میشویم که عوامل گوناگونی مانند غدد بزاقی و ترشحات پرتنوعش، زبان و انعطاف عجیبش با هفده ماهیچهی متصل و چشیدن طعمها عمدتا با نُک زبان، دندانها از تیز و برنده در جلو تا آسیابها درکنارهها، و در اطراف: استشمام بوی غذاها با بینی و اثر بر نوع ترشح متناسب بزاق با نوع غذاها و…همچنین آماده شدن طبیعی حساب شدهی دهانهی ورودی معده برای ورود بیآزار لقمه در معده و.. و… چنین سیستم حیاتی و مهمی، اقتضا دارد که اصول سادهی غذایی را با دقت و اهتمام تمام مورد توجه جدی قرار دهیم.
توصیهها:
- شستن دست و دهان قبل و بعد از هر غذا؛ که از دستورات مهم طب وقایه است.
- مسواك بعد از هر خوردنی و قبل و بعد از خواب.
- خوب جویدن و زیاد جویدن با اشتیاق تمام (ده اصل خوب جویدن مدون شفا، واقعا بسیاری مشکلات گوارشی را برطرف میسازد؛ و پیشگیری مینماید.)
- نوشیدن مایعات، جرعه جرعه (حداقل یک لیوان معمولی حدود 200 سی سی در سه نَفَس)
- غذای شب، سبک (و اوّل وقت، بهتر).
- هنوز اشتها دارید؛ دست بکشید.
- چای کم و کمرنگ و کم حرارت (داغ، مضر است و اساسا برکت ندارد.)
- بیشتر از نان سبوسدار و تازه به تازه و سالم استفاده نمایید(نان بدون سبوس زودتر کهنه میگردد.)
- حبوبات هرچه پختهتر باشد، نفخ کمتری دارد.
دواهای مفید:
- ترنجبین 40 تا 75 گرم: ابتدا کلِّ بسته را در 1 لیوان آبجوش حل، و نیمساعت قبل از خواب صاف کرده و یکجا میل نمایید.
- قطرهی ضد نفخ شفا: سه وعده به نسبت سن، نیاز، و عادت از 3 تا 10 قطره وسط غذا مصرف شود.
- حب البیان: 1-2 عدد سه وعده وسط غذا یا بعد از غذا قورت دهید.